subsidies zonnepanelen

Vanaf volgend jaar wordt het onmogelijk om nog winst te maken met groenestroomcertificaten. De Vlaamse regering heeft beslist om de oversubsidiëring van zonnepanelen te laten uitdoven. Tegelijk wordt de doelstelling voor de productie van groene stroom opgetrokken van 13 tot 20,5 procent tegen 2020.

De Vlaamse regering is tot een akkoord gekomen over de hervorming van de ondersteuning van groene stroom. De regering wil de oversubsidiëring aanpakken, investeerders meer zekerheid bieden en komen tot een correcte verdeling van de kosten tussen gezinnen en bedrijven.

In het oude systeem konden mensen en bedrijven overdreven winsten maken, omdat het gebaseerd was op vaste bedragen per geleverde megawatt groene stroom. Dat was soms meer dan 400 euro gedurende 20 jaar.

Daar komt nu een einde aan. In het nieuwe systeem komt er een variabel bedrag, dat gebaseerd is op de marktprijs van de elektriciteit en wat het effectief kost om met zonnepanelen, windmolens of biomassa te werken.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche verdedigt de hervorming. "Iedereen die groene stroom produceert, zal net voldoende krijgen om het een slimme investering te maken, maar niet meer dan dat. We beloven een terugverdientijd en een rendement dat net goed genoeg is om te kunnen investeren. Dat geldt zowel voor mensen met zonnepanelen als voor bedrijven met grote installaties."

Terugverdiend op 10 jaar


Voor zonnepanelen zal de terugverdientijd voortaan 10 jaar bedragen. "Dat betekent dat na 10 jaar de panelen helemaal zijn terugverdiend, maar je wel 20 jaar lang gratis stroom geniet", zegt Van den Bossche.

De ondersteuning van groene stroom staat in Vlaanderen al een tijdje op de helling. De beslissing over de afbouw van de steun voor zonnepanelen viel vorig jaar al. Toen werd beslist om de subsidiëring van 230 euro terug te brengen tot 90 euro tussen 2012 en 2016, maar dat wordt nu drastisch versneld.